För fem år sedan köpte vi ett gammalt hur som mäklaren tyckte var ett rivningsobjekt. Men vi bestämde oss för att renovera. Med hjälp av de siffror som fanns innan vi började och de enkla siffror som vi har nu, så kan man konstatera att det går att reducera de ekologiska fotavtrycken av sitt boende med 70-80%, om man försöker välja rätt. Det är då nyckeltal kan bli mysigt. När man ser 2 000 kWh per person och år som en fantastisk förbättring.
Det finns eller fanns (har inte sett dem på ett tag) en firma i Stockholm som heter Miljöekonomihuset. De är (eller möjligen var) miljökonsulter och är på det sättet rätt lika en knippe konsulter som poppade upp i mitten på nittiotalet. Men lirarna på den här firman öppnade mina ögon för att se på effektivitet på ett nytt sätt. De gjorde det helt enkelt genom att försöka tänka ekonomi kring ekolologi. De skapade nyckeltal och styrinstrument som i mångt liknar det som ekonomer har hållit på med i evigheter. Jag kan tycka att det bitvis blev lite mycket av det goda och att det skapar rätt stora system som är ganska svåra att underhålla. Men i alla fall. De lärde mig att effektivitet är något vackert och inte bara något för räknenissar.
För fem år sedan köpte vi ett hus (eller rättare sagt ett par hus) som mäklaren menade närmast var rivningsobjekt. Vi fick dem för tomtpriset. Vi bestämde oss för att renovera och försöka bevara så mycket som möjligt av stämningen i husen och på tomten. För oss är miljö, hälsa och hållbarhet viktigt, så genom de här åren har det varit mycket arbete med att hitta lösningar som vi kan acceptera. Men eftersom vi har renoverat, så kan man jämföra före och efter med ett effektivitetsperspektiv.
Före
När vi köpte Granbacken så var huset i princip inte ombyggt eller renoverat sedan tidigt 60-tal. Originalkonstruktionen är från 20 och 30-tal. Uppvärmningen var direktverkande el, isoleringen bitvis usel, men bitvis helt OK om än gammal standard. Man hade dock till mögelsvamparnas förtjusning blandat i lite glasfiber i det hela. Bottenbjälklaget var till stora delar ruttet. Det bodde 1,5 människor i de två husen. De skötte kompostering själva och hade sophämtning av minsta kärlet 26 ggr per år. Året innan vi tog över gjorde de av med drygt 17 000 kWh el. Det var eldningsförbud i kaminer och vedspis. Boytan vet ingen exakt vad den var, men vi skattade den till runt 90 kvm. Biytan var runt 60 kvm.
Några intressanta nyckeltal:
Elanvändning per person och år: 11 300 kWh
Soptömningar per person och år: 17,3
Boyta per person: 60 kvm
Tomtyta per person: 593 kvm
Antal bilar per person: 0,67
Efter
Vi har renoverat huset, bytt uppvärmingssystem (vattenburen bergvärme), förbättrat isoleringen rejält. Vi har renoverat fönstren, men inte bytt dem. Det var de för vackra för. Vi har byggt ut lite grand och tagit i anspråk yta i husen som dittills varit ouppvärmd. Vi har installerat en antik kakelugn för att möta köldspikarna (och öka trivseln). Vi är nu fyra personer i vår familj och hyr ut halva hus 2 till en student. Alltså fem personer som bor här. Eftersom alla sopsorterar duktigt har vi inte behövt mer soptömning. Elförbrukningen närmar sig nu 10 000 kWh per år.
Nyckeltal efter uppgradering:
Elanvändning per person och år: 2 000 kWh (minskning 80%)
Soptömningar per person och år: 5,2 (minskning 70%)
Boyta per person: 28 kvm (minskning 50%)
Tomtyta per person: 178 kvm (minskning 70%)
Antal bilar per person: 0 (minskning 100%)
Och så resten:
Under renoveringen så rev vi ut en massa halvruttet trä, mullbänkar, mögligt kutterspån, masonit och en del annat, mest trä och järn. Järnet återvinns ju, men träet kommer från en liten mikrokolsänka och bränns i något fjärrvärmeverk. Men vi har ersatt det med en konstruktion utan plast, men med gamla tidningar (ekofiber) och linskivor. Jag skulle tro att vi kanske har bundit upp något ton kol till i den nya konstruktionen.
Vi har varit noga med materialvalen. Såvitt möjligt och rimligt hållbart trä. Färger som kan tas bort med vatten eller såpa (slamfärg, linoljefärg), inga laminat med märkliga limmer. Så lite silikon och fogskum som det bara går.
Jag tror att hela den här processen har haft betydligt mindre miljöpåverkan än vad den skulle ha haft om vi t ex hade rivit och bränt hela huset och ersatt det med ett nytt som är fullt med glasull, plast och annat jox. Men jag har ju inga nyckeltal för det.
Summa Summarum
En finess med nyckeltal är att man på ett riktigt konkret sätt kan visa upp för sig själv hur man lyckas eller inte. Bitvis har vi haft våra tvivel om att det varit värt allt jobb och slit. Men när man ser skillnaden i siffror, så är det lättare att känna att vi har gjort rätt.
Känner vi oss då som extrema miljömuppar i ett eko-hus? Nej. Men vi tycker att vi bor vackert.
Är det förresten någon som har fler förslag på spännande nyckeltal för en familj eller ett boende?
1 månad sedan
7 kommentarer:
Härligt jobbat! En klar förbättring.
Jag skulle gärna se energisiffror uppdelade på värme, varmvatten och hushållsel.
Energin till värmen och varmvattnet skulle också behöva anges som konsumtionssiffror för att bli jämförbara med andra uppvärmningsformer än värmepump. Ni plockar ju ut en hel del värme från berget, lagrad solenergi, som nu inte kommer fram i siffrorna.
Vedförbrukningen behöver såklart också tas med som nyckeltal.
Uppdelningen - hm... jag har mäturustning i värmepumpen, så jag bör kunna skilja värme o varmvatten från hushållselen iaf.
Vedförbrukningen en normalvinter är ca 1 kbm. I vintras gjorde vi av med ca 2 kbm. Får kolla upp konverteringsfaktorn på ved.
Det där med hur man räknar på flödande energi (sol, vatten, vind) är en alldeles egen diskussion tror jag. Ger man sig in i den så blir det superstökigt. För det klart att du har rätt i att det är energi som utvinns. men finns det någon alternativanvändning för värmen i berget? Men du kanske mer funderar över hur mycket energi vi använder och att man bör ha ett mått för det? Varför i så fall?
Går det åt mer eller mindre värme närman är fler som bor i ett hus?
Slutsatsen borde vara att kollektivboende är en smart lösning :)
Vad fint det blev! (Och då räknar jag siffrorna som fina, de med ;)) Och välkommen tillbaka, måste jag ju få lov att säga :)
Cristoffer - mja... det går åt mer varmvatten iaf. Och man värmer väl upp några kvm till. Men i stort är din slutsats rätt. Alt: skaffa fler barn?
Katarina - tack för det!
Intressant! Tror jag hoppar det där med siffrorna för egen del, men alltid spännande att höra hur andra sparar energi och renoverar miljösmart i sina hus.
Har ju ett nytt boende att lära mig leva i och förbättra.
Intressant! Tror jag hoppar det där med siffrorna för egen del, men än värmepump. Ni plockar ju ut en hel del värme från berget, lagrad solenergi, som nu inte kommer fram i siffrorna.
Skicka en kommentar