lördag 20 mars 2010

Nyårslöfte på väg att infrias

Det är något märkligt med ägande av bilar. Jag har hittat oändliga mängder med ursäkter för att inte sälja bilen just nu. Den är inte städad, vi ska åka någon stans, kan vara bra att ha i helgen... Till slut insåg jag att det helt enkelt beror på att det normala är att ha bil. Att inte ha bil är konstigt. Vi lever i ett bilparadigm, som jag är van att navigera i. Det okända är läskigt.

Men nu så. Nu är vi på väg att infria nyårslöfte nummer 1. Bilen är utlagd på blocket.

Livet i det nya paradigmet kan snart börja. Spännande. Och lite läskigt.

15 kommentarer:

Elin sa...

Jag antar att ni blir helt bilfria eller har din fru någon bil? Alla bilpengar som ni sparar framöver kan ju gå in i ett fondsparande för en skön sommarsemester!

Personligen så har ett framlyse gått sönder på vår lilla bil och pga lättja att fixa det så står bilen mest still, det är väl också miljövänligt ;)

Karin sa...

Grattis! Jag önskar dig bara lycka till och att du känner samma befriande känsla som vi gjorde när köparen åkte iväg med bilen. Ingen oro för reparationer, inga tråkiga utgifter, inga smutsiga däckbyten...
Taxi och nystädad hyrbil när man verkligen behöver det: att vara bilfri är frihet.

Åsa sa...

Jag är både avundsjuk och imponerad över ert val och önskar er lycka till!

Jag köpte bil pga 12 mils pendelavstånd mellan jobb och bostad (nu åker jag visserligen inte varje dag, jag har en övernattningslägenhet, men ändå) och man gör sig mer beroende av en bil än vad som är nödvändigt.

Tack för en fin och bra blogg i övrigt - jag är inne här titt som tätt!

Jeppe sa...

Spännande! Kanske dags för en elektrifierad lådcykel? Det jag funderat på är hur man gör när man äger en stor segelbåt och inte har bil. Jag har inte den stora segelbåten än, men hur har du tänkt? Blir ju en del tunga grejer att köra... Cykelkärran/lådcykel när det är mindre grejer och hyrbil när det är stora?

Anonym sa...

Imponerande! Jag har däremot gått mot det helt motsatta hållet och skaffat ännu en bil. Jag har ett jobb som kräver resor till Gävletrakten emellanåt och jag har gnisslat tänder över beslutet att skaffa en till bil. Men det var helt ohållbart att få vardag och jobb att klaffa. Men jag har sagt hela tiden att vi ska sälja den så fort jag är klar med mitt uppdrag. Men jag funderar på om vi efter uppdraget ska byta dem mot en sk miljöbil... För att kompensera lite.
Nej, usch, det där med bil är något jag både vill och inte vill ha. Så jag är verkligen imponerad av ert beslut.

Johan sa...

Elin - japp, vi är nu fria från bilägande. En del av de sparade pengarna kommer ju att gå åt till tåg, taxi och hyrbil. Men lite över blir det ju.

Karin - haha... jaa, det började redan idag i snöstormen. Jag lämnade bilen på macken, gick hem och log åt grannen som skottade sin garageuppfart!

Åsa - vi är privilegierade. Jag och min fru cyklar till jobbet. Dagis ligger ett par hundra meter bort. Anständig mataffär inom en km. Då är det lättare, om man säger.

Jeppe - jag räknar med att hyra bil en helg för vårrustningens transporter. Samt att fylla båten med konserver och grejer när jag ändå hyr bil någon annan gång. Därutöver cykel och cykelkärra (se bild). Men visst ska det blir spännande att se hur det går!

PQ - kanske se bilen som något man både kan ha och inte ha. Behöver du nu bil i ett halvår, köp en begad som inte tappar så mycket i värde. Sälj den när projektet är över. Man kan köpa en bil i princip 24:7 av privatpersoner. De som köpte vår kom hit, provkörde, skrev papper, betalade och körde iväg på en timme en lördageftermiddag.

Kari sa...

Bra gjort! Tyvärr skulle jag inte orka vara utan bil för det går alldeles för få bussar. Vi borde arbeta för att få bättre kollektiv trafik även på lansdbygden.

Cristoffer sa...

Så...nu ska någon annan köra din bil istället? :)

Anonym sa...

Vad fort ni fick den såld, berätta gärna hur ni anpassar er till vardagen utan bil. Alltid intressant att se hur folk löser det... jag tror att det är mycket vanans makt som styr behovet.

Johan sa...

Kari - landsbygden är ett annat läge. Ingen skugga över dig.

Cristoffer - ja, jo... men grejen är att antalet familjer som VILL äga en bil har minskat med en. Dvs den totala efterfrågan har gått ned. Det är väl ungefär det man åstadkommer. Plus att jag kan satsa pengarna i en miljöfond.

PQ - jepp, vi är själva överraskade. Ska försöka uppdatera om utvecklingen.

Vildvittran sa...

Då finns Bilpoolarna! Välkommen som medlem eller undersök hur det går till i alla fall på www.bilpoolarna.se

önskar
billös

Vildvittran sa...

Jag menar förstår bilfri! Inte billös.

Johan sa...

Tack för bilpoolartips!

Johan sa...

...

Indian Pharmacy sa...

Det är inte så svårt att motivera sig när det finns ett tydligt mål, så jag hoppas och tror att jag sprattlar vidare på samma sätt tills jag når mina 150.

Den första utmaningen står dock för dörren, nämligen att få tag i alla rackarns flaskor. Fast det är ju en kul del det också.

Related Posts with Thumbnails