tisdag 4 mars 2008

Föreläsnign på distans ger funderingar

Idag var jag med om något intressant; en kollega skulle hålla en föreläsning i Lund, men åkte på något influensaliknande. Föreläsningen skulle handla om klimatprojektet och förväntades dra 100 till 200 deltagare. Eftersom projektet är viktigt och eftersom så många var intresserade, så var det inte roligt att ställa in. Jag (i Uppsala) och arrangörerna (i Lund) bestämde att vi skulle försöka koppla ihop tekniken och köra på distans. Med hjälp av en mötestjänst på nätet, en vanlig högtalartelefon och en vanlig webbkamera lyckades vi faktiskt få ihop en vettig föreläsning och en frågestund som inte var allt för kort.

Det är tydligt från frågorna att klimatpåverkan från livsmedelsproduktionen är ett synnerligt komplicerat område. Dels kommer 90% av klimatgaserna i lantbruket från andra källor än fossila bränslen. Dels är påverkan från transporter mycket mindre än vad de flesta förväntar sig. Dels är man brydd över hur man kan veta tillräckligt mycket om biologiska processer för att kunna sätta regler, och så vidare. Sammantaget får jag en känsla att det är svårt att vara övertygande om att vi kan lyckas skapa regler för klimatmärkning, helt enkelt för att det är för många frågor att ta hand om.

Nu är jag inte orolig för huruvida vi kan lyckas. Man kan naturligtvis diskutera tidplaner, avgränsningar och så, men jag är övertygad om att vi kan och att det blir bra. Men jag är lite bekymrad över hur vi ska kunna förklara dessa komplicerade samband så att systemet framstår som trovärdigt och enkelt.

4 kommentarer:

ee sa...

Hei Johan,
"... påverkan från transporter mycket mindre än vad de flesta förväntar sig." Det har jag förstått också. Vad är då rätt val mellan inhemsk icke-ekologisk morot ock italiensk ekologisk morot?
mvh Erkki

Johan sa...

Man ska välja den ekologiska, italienska.

Om man BARA ser till klimatfrågan kan det möjligen kvitta; de flesta av våra morötter odlas i mulljordar som läcker mycket växthusgaser. Mulljordar är vanligast i Norden och möjligen brittiska öarna. Ev konstgödsel ligger också den svenska moroten till last. De italienska har åkt lastbil. Jag gissar som sagt oavgjort i den ronden.

Då kommer man till andra faktorer; ekologiska morötter sprutas inte vilket är bra för dig, grundvattnet och bonden.
Ekologiska grönsaker är oftast nyttigare (ww.qlif.org).

Teknisk knock-out för eko.

Ursäkta att svaret tog tid - bredbandsstrul.

Johan

ee sa...

Hallo Johan,

Nu har jag länkat til din blogg. Måste börja skriva också...

hörs,
Erkki

Johan sa...

Bara att sätta igång!

Related Posts with Thumbnails