Jag har sparat helt vanliga ostar i ett helt vanligt kylskåp i snart ett år. De blir inte dåliga av det, trots att bäst-före-datum nu passerats med nio månader. Istället blir de vanliga, tråkiga, ostarna allt godare. På köpet inser man god osts värde på ren instinkt och därmed är man lite sparsammare. Så sätt igång nu - ge dig själv lite gammal ost, så blir ditt liv ännu lite roligare.
Förra senvåren insåg jag att alla tråkiga KRAV-ostar måste sparas så att man absolut inte öppnar dem före bäst-före-datum. För den bistra sanningen är ju att största delen av den ost som säljs i Sverige är lagrad i typ tre dagar och når våra förstörda gommar helt ointressanta. Den här sjukan har ju även drabbat eko-ostarna.
Nu har jag i alla fall köpt ostar och bara låtit dem ligga i kylen sedan juni i förra året. Av ett dussin inköpta har bara en visat (oönskat) mögel. Då öppnade vi den, skar bort möglet och åt upp den.
Förra veckan spräckte vi en av de första, som hade passerat bäst-före-datum med nio månader. En KRAV-märkt Arla Herrgård. Jag kan rapportera att den var fastare, därmed lite saltare. Smaken var inte på något vis stark, men betydligt mer karaktärsrik. Framförallt eftersmaken hade växt och blivit riktigt angenäm. Ganska nötig.
Min första slutsats är att man ska lagra ostarna i minst ett år. Man kollar på dem nu och då, så att inget har gått snett, men låter dem i övrigt vara. Förutom att de blir godare, så har det också fördelen av att man reflexmässigt inser vilken finprodukt god ost är. Svinnet och överkonsumtionen blir betydligt lägre!
Min andra slutsats är att det verkligen är något fel på bäst-före-datum-systemet. Jag vet inte vad det är, om det är så att mejerierna vill ha omsättning i ostdisken, och därmed får butikerna att rea ost som håller på att gå ut. Samtidigt får de folk att slänga ost som passerat datum av bara den anledningen. Eller så är det så att trygghetsknarkarkonsumenter har drivit fram att man inte kan ge en ost ett års BF-datum. Det verkar kanske inte rimligt. Och då föredrar mejeriet att höfta till med något som folk kan tänkas tro på.
Min tredje slutsats är att man ska tänka själv - titta, lukta och känn innan du slänger mat. Möjligen är den inte för gammal, bara lagrad.
Foto: Jag har tagit bilden själv. Låna den gärna och uppge gärna EkoTänk som källa.
1 vecka sedan
8 kommentarer:
Fast jag vet inte, jag. Själv är jag nybliven ostätare och gillar verkligen inte starkare ostar. Favoriterna är Brie och Hushållsost... Beror inte det där med smaken just på smaken, eller preferenserna hos den som ska äta?
Men vad gäller ditt lagrande så tycker jag det är bra att vi konsumenter så att säga "tar produkten i egna händer" och struntar i bäst-föredatum och litar till våra sinnen.
alltså, är alla typer av mögel bra på ostar?
Katarina - men testa att bara precis låta den gå ut. Smaken ökar sakta. Bara för kul, liksom.
PQ - nej, det är bara vissa mögel som är bra/önskade. De flesta som dyker upp i hemmet är inte bra. Men fördelen med ost är att det bara är att skära bort en liten bit runt möglet. Möglet når nämligen inte långt i ost. Och syns det inte så finns det inte. På ost, i alla fall.
Ha ha, en vana helt i min smak. Min mamma gjorde så, ställde en hushållsost i skafferiet i ett år, blev utbuad av familjen, men hon fick rätt osten var jättegod.
Tyvärr får man ju inte ha någonting i kylen med utgånget datum i offentliga kök (ifall livsmedelsinspektören kommer på besök, men man kanske kan göra som ica, märka om...
Annars brukar jag riva alla ostkanter och lägga dem i påse i frysen och ta fram till gratänger och sånt.
Mögel på ost är visst aldrig farligt heller, bara otrevligt, det är bara på kolhydrater, tex bröd som det bildas gifter av möglet.
Men det finns ju kolhydrater i ost?
För övrigt är jag helt såld på detta, har gjort det några gånger när jag bodde hemma, men då la jag inte i kylen utan på skafferiet.
Sedan jag flyttat till egen lya har jag testat två gånger, men båda gångerna har plasten gått sönder och osten förstörts. Varför händer detta egentligen? Är det alltså bättre att lägga den i kylen?
Tack för ett lysande tips, också helt i min smak ;-) Eftersom den milda eko-osten är billigare än den starka så är det också tämligen frugalt att göra så här.
Lite tilläggsinfo från min favorit-osthandlare i Saluhallen i Göteborg, "Hilda Nilssons efterträdare":
- ju starkare, fetare och torrare ost desto varmare lagring. Långlagrad ost kan förvaras i rumstemperatur. Många ostar förstörs smakmässigt av kylan.
- milda, magra och vattenrika ostar är mer känsliga för mögel. Beröring är en risk och därför rekommenderas att osten greppas i sin påse.
Man kan säkert vaxa om en ost om man vill garantera att den håller sig.
Bra att du uppmärksammar det här, vi köper ofta ostar billigt med kort datum, sen får de ligga till sig lite till och bli riktigt goda.
Beror inte det där med smaken just på smaken, eller preferenserna hos den som ska äta bodde hemma, men då la jag inte i kylen utan på skafferiet.
Skicka en kommentar