Inom EU får man inte använda mänskliga exkrementer i ekologisk odling. Det finns ett litet undantag för bondens egen familjs toa, som under vissa omständigheter får kopplas ihop med gödselhanteringen från djuren. Men hyr t ex bonden ut ett hus, så är det stopp. Det är givetvis helstolligt. Att vi lyckas sluta kretsloppen är avgörande på sikt. Vi kan inte hålla på och deponera, släppa ut eller bränna en massa värdefullt kväve och fosfor. De måste göras om till ny mat. I synnerhet gäller det fosforn.
Det intressanta är att de delar av världen som ligger lite på efterkälke rent ekonomiskt har en annan inställning. Där kan en lantbrukare inte vara utan gödning, men det är ändå viktigt att lösa hygienen, annars sprids ju sjukdomar direkt. Men då måste man ha råd att bygga en toalett, vilket ibland är mer än man har råd med. Men, som vanligt, finns det någon som har tänkt till.
På webbplatsen Toaletter Utan Gränser, så kan man ge bort en toalett. Eller, rättare sagt, man ger bort material och rådgivning. Familjen får själv stå för arbetet. Men det gör de gärna eftersom de plötsligt får "gratis" gödsel som motsvarar två säckar konstgödsel, något som denna familj knappast kan ha råd med. Jättespännande! Att medfinansiera en toalett innebär att man bidrar till hållbar utveckling och hållbar livsmedelsproduktion. Och lite mänskogödsel är bättre än konstgödsel eftersom det blir bättre jordstruktur av naturlig gödsel.
Kul grej. Man kanske skulle börja ge bort toaletter till folk som fyller jämnt? Kanske det är vi som får åka till Burkina Faso för att lära oss om kretslopp?
Bilden har jag lånat från Toaletter Utan Gränser.
1 vecka sedan
4 kommentarer:
Mycket bra ide!
Jag har för mig att jag läste en artikel om att det råder brist på toaletter för tjejer som skulle vilja börja skolan men inte "kan" eftersom de inte kan komma undan då de ska på toa och tex sköta hygienen vid menstruationen. Synd att jag inte minns vilket land det handlade om. Det hade ju varit som att slå två flugor i en smäll att skänka dass till skolorna. :)
Intressant nog håller tydligen de som jobbar med Toaletter Utan Gränser på och försöker få igång ett skoltoalettprojekt, i Afrika någon stans.
Och jag tror sådant där är skitsmart. Ofta är det nog så att stora språng i utvecklingen åstadkoms därför att man kan höja den sanitära nivån. Romarna hade sina akvedukter. Vi blev av med TBC först när folk hade en rimlig chans att hålla sig rena.
Skoltoaletter är förmodligen en mycket smart idé.
Hejsan! Jag heter Anna och är med i gruppen som startat Toaletter Utan Gränser. Ja, det stämmer att vi gärna vill börja med skoltoaletter, men vi tänker se till att det rullar bra med de projekt som vi redan är inne i innan vi drar igång något nytt. Det finns ett projekt i Zambia där man kan medfinansiera skoltoaletter via en finsk organisation, Dry Toilet Club, om du vill kolla in vad de gör. Sedan har vi kontakt med spännande personer i Zimbabwe, där man byggt skoltoaletter och integrerat planering, byggnation samt användningen av restprodukterna i skolträdgården, i undervisningen. Där har man en riktig potential till ringar på vattnet! :-)
Heja Anna och gänget!
Skicka en kommentar