97 peer-reviewed publications from 1980 to the present were examined. Of
these, the authors found enough similarities to compare 236 “matched pairs”.
Matched pairs take into account co-measurability issues. As an example, tomatoes
grown organically on one farm and grown conventionally on another close by, with
climate, aspect, soil types, plant genetics, irrigation, nitrogen levels and
harvest practices all relatively similar.
For 61% of these 236 matched pairs, organic food was shown to have
higher nutritional levels. For 8 out of 11 of the nutrients studied organic food
had on average 25% higher nutritional levels.
söndag 25 maj 2008
Eko är nyttigare, eko är nyttigare, eko är...
Ollies Place har på sistone satt ihop en del om det här med att eko är nyttigare än genomsnittsmaten. Ollie tar strid med en djupt rotad uppfattning: eko är inte nyttigare. Jag tror att denna uppfattning dels beror på att man inte vill erkänna det (för hur skulle man då kunna servera gästerna besprutad mat på lördag?) och dels att det krävs superstabil vetenskap för att verkligen kunna vinna debatten om det uppenbara. Nu kommer mer och mer data. Läs gärna mer hos Oliver. Ett litet utdrag nedan:
Härligt att få lite siffror på det här ämnet! Det behövs för att kunna övertyga.
SvaraRaderaBra om man glädjer någon. Sedan är det bara att nöta in dem.
SvaraRadera